You got a outdated browser.
Please upgrade your browser

Loading
'13
'00
'90s
'80s
'70s
'60s

Oilily 50 years

In 2013 vierde Oilily haar 50e verjaardig. Een mijlpaal voor het Nederlandse modehuis, dat vanaf haar oprichting in 1963 lange tijd heeft moeten vechten tegen het establishment. In die tijd waren de collecties van Oilily gewoonweg te kleurrijk en fantasievol voor het grote publiek. Ondanks dit alles is Oilily in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onderscheidend lifestylemerk met talrijke fans over de hele wereld.


Ontdek het verhaal achter Oilily. Veel plezier!

OILILY & ME

Om het nog leuker te maken, kun je jezelf aan onze tijdlijn toevoegen door een foto van jezelf in Oilily-kleding of met een ander Oilily-product te uploaden. Bijvoorbeeld een foto van jou in je gloednieuwe Oilily-jas. Of een foto waarop je schrijft in een authentieke Oilily-agenda. Alles mag, zo lang jij en Oilily maar samen op de foto staan.

Oilily's new office: the grand Opening (1991)

Celebration print

Deze levendige print bestaat uit verschillende iconische en memorabele elementen uit Oilily-prints door de jaren heen, zoals de kinderportretten van Oilily's oprichters, Willem en Marieke Olsthoorn. Dit is onze manier om onze 50e verjaardag te vieren.

2014 - Oilily's full color combi-buggy

In 2014 lanceert Oilily een full color combi-buggy die moeiteloos kan worden opgevouwen tot een compact, lichtgewicht en handzaam pakket. Er kan gekozen worden tussen drie verschillende modellen: OILILYRED, OILILYYELLOW and OILILYBLUE.

2013 - Oilily Bikes

Oilily heeft een fietsencollectie ontworpen voor het Nederlandse fietsenmerk Sparta. Hiervoor liet Oilily haar visie op mode los op de fiets. Inspiratie werd gehaald uit de subcultuur van de fietskoeriers in New York. Zij geven hun fietsen, de zogenaamde 'Fixies', een geheel eigen identiteit door de functionele onderdelen te voorzien van kleur. Oilily's interpretatie van deze Fixies leidde tot 4 unieke fietsconcepten waarmee je zeker zult opvallen.
Lees meer

1998 - Oilily tassen

Na het succes van de kinder- en dameskleding kon een tassencollectie natuurlijk niet uitblijven. Tot op de dag van vandaag zijn de tassen een van de populairste Oilily-producten en worden ze over de hele wereld verkocht.

1990 - Oilily sjaals

Een van de bestsellers van Oilily was de Orient-sjaal met paisley print, geïnspireerd op een soortgelijke sjaal die een Indische fabrieksmedewerker rond zijn hoofd en wangen had gewikkeld om van zijn kiespijn af te komen.

Rood haar

Oilily besluit haar kleding te laten presenteren door roodharige modellen. De kleur rood past perfect bij de ontwerpen van Oilily en straalt iets brutaals uit - net als Oilily zelf.

1993 - Douwe

Dit is 'Douwe', de terriër van de familie Olsthoorn. De viervoeter was zo geliefd dat hij in de vorm van een fotoprint prijkt op een van de best verkochte Oilily-damestruien van begin jaren '90.

1990 - Een mooi merk met een rebels karakter

Oilily's vernieuwende visie op kinderkleding wist wereldwijd de harten van miljoenen mensen te veroveren. Het rebelse karakter viel vooral in de smaak bij acteurs en zangers. Zo bezocht Jerry Hall, de ex-vrouw van Rolling Stones-zanger Mick Jagger, ooit de winkel in Alkmaar om nieuwe kleding te kopen voor hun dochter. Maar ook John Travolta, Madonna, Lauryn Hill, Michael Jackson, Nicole Kidman, Bill Cosby, Michelle Pfeiffer en Uma Thurman kleedden hun kinderen in Oilily. Bekende ambassadrices van Oilily's dameskleding waren Susan Sarandon en Julia Roberts.

1994 - Time is on Oilily's side

Het waren de kleurrijkste horloges ooit en ze waren werkelijk onweerstaanbaar. De Oilily Exclusive Stores verkocht veel horloges. Momenteel zitten de horloges niet meer in de collectie. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

1990 - Schrijfwaren

Na het succes van de andere Oilily-productgroepen was er aan het begin van de jaren '90 een grote vraag naar Oilily-schrijfwaren. De schoolagenda was een enorme hit en werd het populairste schoolartikel voor kinderen en jonge tieners. Oilily groeide steeds meer uit tot een lifestylemerk.

1986 - Zo moeder, zo dochter: Oilily Women's Wear

Sommige moeders vonden de kinderkleding van Oilily zo mooi dat ze de grootste maten voor zichzelf begonnen te kopen - tot groot ongenoegen van de ontwerpers, die het er niet uit vonden zien. Als antwoord op deze trend werd Oilily Women's Wear geïntroduceerd.

1987 - Oilily Jeans

Oilily Jeans werd geïntroduceerd om een nonchalante, jongensachtige look toe te voegen aan de collecties. Het was geen verrassing dat moeders het product direct omarmden en voor hun zoons en dochters kochten. Het sloot perfect aan bij de kleurrijke kledingstukken uit de reguliere collectie.

1989 - Zonnebrillen voor de kleintjes, OH YEAH!

Na het grote succes van Oilily eau de parfum, werd Oilily's lijn uitgebreid met nog zo'n leuk product: zonnebrillen. Een cool idee dat zeker niet mocht worden onderschat!

1989 - Zonnebrillen voor de kleintjes, OH YEAH!

Na het grote succes van Oilily eau de parfum, werd Oilily's lijn uitgebreid met nog zo'n leuk product: zonnebrillen. Een cool idee dat zeker niet mocht worden onderschat!

1981 - Sponsoring 'Kinderen voor Kinderen' op nationale tv

Vanaf het moment dat Oilily begon met de sponsoring van het kinderkoor van de VARA en de kinderen in haar collecties stak, kende iedereen in Nederland Oilily.

1989 - De 'Grand Seigneur' gaat naar Oilily

De Grand Seigneur is de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse modebranche. Hij wordt uitgereikt aan personen of bedrijven die een langdurige bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de mode in ons land. Onder de vele winnaars zijn H&M, Mexx en trendwatcher Lidewij Edelkoort. Oilily won de Grand Seigneur voor haar beroemde kinderkleding.

1980 - Olly wordt Oilily

De Zwitserse babykledingfabrikant Molli dwong Olly haar naam te veranderen. Twee i's werden toegevoegd en een nieuwe naam was geboren: Oilily. Bovendien werd een nieuw, speels logo ontworpen zodat de nieuwe naam iedereen zou bijblijven.

1982 - Opening eerste Oilily Exclusive Store

Het ging goed met Oilily, maar er miste nog iets: een podium. Het Oilily Exclusive Store-concept was een feit en de eerste winkel die werd geopend was gevestigd in Alkmaar. Waar ook anders? De Exclusive Store was een winkel zoals Oilily zelf: exclusief, verrassend en speels. Het bleek een onweerstaanbaar concept.

1973 - Verhuizing naar de kaasmarkt

Door het steeds grotere succes van Oilily werd ook het ontwerpteam groter. De volgende stap was een groter kantoor. Het bedrijf verhuisde naar een pand aan het Waagplein, in het historische hart van Alkmaar, waar in de zomer de Kaasmarkt wordt gehouden.

1965 - Het allereerste ontwerpteam

De mensen die bij Olly werkten, waren eigenzinnig, tegendraads en onconventioneel. En ze hadden net als Willem en Marieke Olsthoorn allemaal een passie voor het maken van spectaculaire en verrassende kinderkleding.

1966 - Olly

Een van de eerste geweven neklabels.

1968 - Eerste doorbraak

De ontwerpers bij Olly richtten zich niet naar trends, verwachtingen of verkoopcijfers; ze lieten zich leiden door wat zij mooi vonden. Deze zogenaamde Trojka-jassen waren geïnspireerd op de speelfilm 'Dr. Zhivago' uit 1965, met Omar Shariff en Julie Christie. Ze werden direct opgepikt door de Nederlandse media.

1964 - Kinderkleding in de jaren '60

In de jaren '60 werden kinderen gekleed als volwassenen. De belangrijkste kleuren waren grijs, wit en zwart. Oilily was het eerste merk dat de belevingswereld van het kind centraal stelde tijdens het creatieve proces. Dit resulteerde in een kleurrijke en speelse stijl die nog niet eerder was vertoond.

2013 - Oilily Eau de Parfum 2013

Tegelijk met de viering van haar jubileum brengt Oilily haar populaire parfum uit de jaren '80 in de herfst van 2013 opnieuw uit. Dezelfde geur, een nieuwe look. De vormgeving van de fles is geïnspireerd op de ingrediënten van de parfum. Een mooie, moderne variant van de iconische parfum van Oilily.

2001 - Oilily-servies

In 2001 bracht Oilily een complete servieslijn op de markt. Het kleurrijke 'stippenservies' was onmiddellijk een succes.

1989 - Oilily introduceert eau de parfum voor kinderen

Oilily introduceerde de eerste parfum speciaal voor kinderen. En alsof dat al niet uniek genoeg was, werd deze parfum ook nog ontwikkeld door 50 kinderen van over de hele wereld - allemaal lid van de Oilily-fanclub.

1945

Op Bevrijdingsdag 1945 droeg Marieke een speciale jurk. Haar moeder was naaister en maakte graag outfits voor haar dochter, waardoor Marieke op school een bijzondere verschijning was. Het bepaalde haar stijl en inspireerde Marieke bovendien om haar eigen kinderen later op een onconventionele manier te kleden.

1963

Oilily werd in 1963 door Marieke en Willem Olsthoorn opgericht onder de naam Olly - de bijnaam van Willem.

1986 - Het eerste merk met een fanclub: Oilily Club

Oilily Magazine was intussen een waar collector's item geworden. Kinderen van over de hele wereld verzamelden het magazine en bestookten Oilily met briefjes waarin ze vroegen om nieuwe producten (het internet bestond toen nog niet). Oilily wilde graag iets terugdoen voor deze trouwe fans en dus werd speciaal voor hen de Oilily Club in het leven geroepen. Al snel telde de club wereldwijd ruim 80.000 leden.

1982 - Een sterk, speels en spectaculair signatuur

Het duurde tot het begin van de jaren '80 totdat Marieke Olsthoorn haar 'eigen' signatuur vond. Wat direct opvalt, is het gebruik van uiteenlopende kleuren en patronen, stoffen van hoge kwaliteit, een mix van culturele invloeden, bijzondere materiaalcombinaties en speelse details. Oilily was daarmee vernieuwend en verrassend.

1983 - Lancering van een nieuw fenomeen: Oilily Magazine

Hoe kon Oilily winkeliers overtuigen om al haar ontwerpen in te kopen én een breder publiek bereiken zonder miljoenen te hoeven besteden aan reclame en marketing? Het idee was simpel: Oilily maakte een magazine dat winkeliers konden weggeven aan hun klanten. Binnen een jaar was het aantal verkopen meer dan verdubbeld. Nu heeft ieder zichzelf respecterend modelabel een eigen magazine, maar in die tijd was het nog iets heel bijzonders.

Oilily 50 years

In 2013 vierde Oilily haar 50e verjaardig. Een mijlpaal voor het Nederlandse modehuis, dat vanaf haar oprichting in 1963 lange tijd heeft moeten vechten tegen het establishment. In die tijd waren de collecties van Oilily gewoonweg te kleurrijk en fantasievol voor het grote publiek. Ondanks dit alles is Oilily in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een onderscheidend lifestylemerk met talrijke fans over de hele wereld.


Ontdek het verhaal achter Oilily. Veel plezier!

OILILY & ME

Om het nog leuker te maken, kun je jezelf aan onze tijdlijn toevoegen door een foto van jezelf in Oilily-kleding of met een ander Oilily-product te uploaden. Bijvoorbeeld een foto van jou in je gloednieuwe Oilily-jas. Of een foto waarop je schrijft in een authentieke Oilily-agenda. Alles mag, zo lang jij en Oilily maar samen op de foto staan.